Till umu.se

Nyheter från institutionen

Fler pedagogiskt meriterade lärare vid Umeå universitet

2018-03-28
Förra veckan utnämndes 14 meriterade och fyra excellenta lärare i Umeå universitets pedagogiska meriteringsmodell. I dag finns det totalt 139 meriterade eller excellenta lärare vid Umeå universitet vilket placerar universitetet som tvåa i landet.

Umeå universitet mötte Ulf Kristersson

2018-03-28
Odemokratiska krafter som rotar sig med demokratiska spelregler, fake news, utländsk påverkan i politiska val och oron för en smutsig valrörelse. Det var några av de frågor som Moderaternas partiledare Ulf Kristersson fick diskutera med fyra forskare under Umeå universitet möter.

Umeåforskaren Bin Yang rekryteras till Tusen Talanger

2018-03-27
Vetenskapsakademien i Peking ska locka till sig två tusen skarpa forskare i utlandet och övertala dem att flytta till Kina. En av dem är forskarassistent Bin Yang, Institutionen för tillämpad fysik och elektronik vid Umeå universitet, som framgångsrikt forskar om byggmiljöer och energieffektiviserin...

P4 Västerbotten: "Gröna kolväten" ska skapa oljefria drivmedel

2018-03-26
Fossila bränslen helt fria från olja är kemisten Jyri-Pekka Mikkolas vision för framtidens drivmedel. I tio års tid har han forskat på hur man ska framställa fossila bränslen av biomassa.Nu har han varit med och tagit fram en ny teknik för att skapa miljövänliga bränslen gjort på så kallade "gröna k...

Elektronisk melodifestival

2018-03-20
Studenterna på Civilingenjörsprogrammet för Interaktion och Design (ID) har under den senaste kursen skapat musik via datorer.

Bil & Bostad: En samlingsplats för kreativitet

2018-03-15
På Konstnärligt campus intill Umeälven återfinns Sliperiet. Den klassiska byggnaden har med tiden förvandlats till en mötesplats där idéer kan bli till verklighet. Bil & Bostad har tagit tillfället i akt och fått en vältajmad sightseeingtur, med tyngdpunkt på 3D-labbet och forskningsprojektet +Proje...

Skåda meteorer och norrsken i realtid

2018-02-19
Nu är Umeå universitet med i det nationella Swedish Allsky Meteor Network som en station av tio. En meteorkamera är installerad på taket på huset där Institutionen för tillämpad fysik och elektronik, TFE, håller till.

Veckans alumn: Anette hjälper företag med ventilation, värme och kyla

2018-02-19
På teknikkonsultföretaget Eurocon i Ö-vik arbetar Anette Nyström med att rita ventilations- och rörinstallationer i byggnader. Uppdragsgivarna är industrier och andra större företag och det är kul att få besöka olika arbetsplatser, tycker hon.

Nyhetsarkiv


Sidansvarig: Karin Fahlquist

Utskriftsversion