Nyheter från institutionen

Veckans alumn: Jimmy utvecklar webblösningar på Umeå Energi

2018-06-26
Jimmy Utterström lärde sig programmera och bygga hemsidor på fritiden redan under högstadiet och gymnasiet. Direkt efter examen på högskoleingenjörsprogrammet i elektronik och datorteknik fick han jobb på Umeå Energi AB, där han nu jobbar som systemutvecklare.

Examensceremoni på Interaktion och Design

2018-06-15
Under måndagen den 4 juni hade över 70 personer samlats i Teknikhusets ljusgård för att fira 14 nya civilingenjörer från Civilingenjörsprogrammet i Interaktion och Design under den första examensceremoni någonsin på programmet.

SVT: Analyserar #metoo med hjälp av en robot

2018-06-11
Daniel Sjöström i Umeå pluggar till civilingenjör i interation och design vid Umeå universitet och har studerat artificiell intelligens. I sitt examensarbete har han byggt en robot som analyserat alla publika inlägg på instagram och twitter på svenska under metoo-kampanjen. Daniels analys visar blan...

DN: Darja Isaksson blir ny generaldirektör för Vinnova

2018-06-01
Den digitala strategen Darja Isaksson blir ny generaldirektör för regeringens innovationsmyndighet Vinnova. Hon ska bidra till att göra Sverige mer hållbart. Darja Isaksson är tidigare student vid Umeå universitet. Hon utbildade sig till medieingenjör vid Institutionen för tillämpad fysik och elektr...

Elektronikkonstruktion från grunden

2018-06-01
Hur konstruerar man kretskortet till en batteriladdare, ett nätaggregat eller en effektmätare? Vilka analoga och digitala komponenter krävs för att prylen ska funka? Under kursen i Elektronikkonstruktion får studenterna på högskoleingenjörsprogrammet i elektronik och datorteknikpröva sina vingar och...

Efter disputation följer de viktiga etableringsåren

2018-05-29
Det börjar lossna för den målmedvetne strukturkemisten Nils Skoglund på flera plan. Med två stora forskningsanslag från Vetenskapsrådet och Formas, en liten bebis hemmavid och stundande gästforskning i Wien och Berkeley kan han inte vara annat än nöjd. Men vägen dit har varit mödosam.

Askföreningar påverkar hur en bränslepartikel brinner

2018-05-21
Anna Strandberg har tagit fram ny kunskap om bränsleomvandling och askbildning för nya biobränslen. Hastigheten för bränsleomvandlingen påverkas både av partikelstorlek och av askans sammansättning. Anna försvarar sin avhandling fredagen den 1 juni vid Umeå universitet.

Fler pedagogiskt meriterade lärare vid Umeå universitet

2018-03-28
Förra veckan utnämndes 14 meriterade och fyra excellenta lärare i Umeå universitets pedagogiska meriteringsmodell. I dag finns det totalt 139 meriterade eller excellenta lärare vid Umeå universitet vilket placerar universitetet som tvåa i landet.

Nyhetsarkiv


Sidansvarig: Karin Fahlquist

Utskriftsversion